nlenfrde

Voor velen onder ons is dit een zware periode. We zien commercials waarbij hele families fijn bij elkaar zijn. Vorig jaar een geweldig mooie commercial van de Plus, waarbij een eenzame vader onverwacht aan de kerstdis van het ‘nieuwtijdse’ samengestelde gezin van zijn ex partner kon komen zitten.

Ik geloof ook wel dat dit soort mooie momenten mogelijk zijn, alleen in onze situatie is dat lastig en hoe komen wij nou prettig die feestdagen door? Een paar tips dus, zie maar wat je er mee doet:

Ten eerste voor de ouders die nog omgang hebben, wellicht moeilijk en lastig, maar toch je ziet jouw kind(eren).

 • Maak er fijne momenten van. Dus geef niet af op jouw ex of diens achterban. Hoor desnoods de verhalen aan en zeg dat je meeleeft, maar dat, als de kinderen er echt mee zitten, zij het daar bespreekbaar zullen moeten maken. Immers, wat daar gebeurt, gebeurt daar en wat bij jou gebeurt, gebeurt bij jou en daar wil jij ook geen inmenging in.
 • Dus maak het gezellig bij jou thuis en vraag eens waar de behoeften van jouw kind liggen. Het is niet vanzelfsprekend om jouw kind in het samengestelde gezin te zetten, met al die ingewikkelde dynamieken. Maak tijd vrij speciaal voor jouw kind en ga dus ook 1 op 1 iets met jouw kind doen, zonder jouw nieuwe liefde en/of haar/zijn kinderen.
 • Voor niets gaat de zon op, het hoeft helemaal niet duur te zijn om speciale momenten samen te beleven en geloof mij, later kijken ze terug op mooie momenten
 • Dus investeer in jouw kind, in die relatie en wat jouw familie en/of nieuwe liefde vindt is nu niet belangrijk. Ga ook zeker niet in bijzijn van derden over jouw situatie en/of jouw ex en diens achterban praten. Laat het helemaal rusten tot jouw kind weer naar jouw ex is. Dus ook niet als jouw kind op bed ligt. Maak van te voren goede afspraken met jouw achterban!
 • Heb een paar grondregels waarvan respect (wederzijds graag) wel de belangrijkste is. Liefde koop je niet! Respect dwing je niet af (dat is namelijk iets anders; angst). Goed voorbeeld doet volgen.
 • Dit vraagt van sommigen wellicht heel veel en zie het dus dan als een voordeel dat jouw kind ook weer naar jouw ex gaat, dan kan je dan dus helemaal weer los gaan, maar zet nu alles op alles om aan een fijne relatie en goede herinneringen te werken met jouw kind.

 De meesten onder ons hebben helemaal geen contact met hun kind en dat doet pijn, heel veel pijn. Het had zo leuk kunnen zijn, toch? Maar laten we reëel zijn, hoe leuk het er ook uitziet op TV of in de bladen, wij weten allemaal dat het vaak niet zo werkt. Dat tijdens die feestdagen heel veel mensen op hun tenen lopen. Heel veel voor de lieve vrede wegslikken en er compleet gestrest van raken. Niet voor niets wordt er na de feestdagen zo vaak de knoop doorgehakt en besloten om uit elkaar te gaan.

 Een paar tips:

 • Relativeer…het bovenstaande gaat jou nu mooi niet (meer) overkomen.
 • Maak het glas half vol. Jij kan lekker doen en laten waar jij zin in hebt. Je kunt naar feesten (en geloof mij, die zijn er vol op!) zonder enige belemmering en/of sociale controle van jouw kind en dat is best wel prettig. ;).
 • Of blijf lekker thuis met allerlei hapjes en eten, dat jij lekker vindt, zonder dat je rekening hoeft te houden met kindersmaken, kijkend naar series die jij leuk vindt en bij jouw leeftijdsklasse .
 • Nodig mensen uit! Er zijn zo veel initiatieven voor eenzame mensen. Wie goed doet, goed ontmoet. Dus geef als jij je slecht voelt.
 • Als je een nieuwe liefde hebt; geniet van elkaar en als het je te veel wordt; jas aan en maak een wandelingetje. Ga in ieder geval niet etterbakken omdat jij niet lekker in jouw vel zit.
 • Gebruik de tijd om eens even uit te rusten en alles op een rijtje te zetten. Maak jouw administratie op orde! Heb wat ordners in huis en berg alles mooi overzichtelijk op.
 • Maak een tijdlijn! Gewoon alle feiten op een rijtje.
 • Maak een plan voor 2019! Wat ga jij doen om weer in contact te komen met jouw kind? ZELF!!!!
 • Stuur de noodkreet naar de Tweede kamer met een kort verhaaltje over jouw situatie en zet er even jouw adres bij, dan krijg je ook een net briefje terug.
 • Maak gebruik van al de folders; verstuur ze naar de instanties in jouw gemeente.

 • Stuur de open brief naar jouw kind! Of print hem uit, maak een fijne wandeling en gooi hem daar in de brievenbus met een lief kaartje en vraag of jullie elkaar in 2019 kunnen ontmoeten.
 • BRIEF KIND PDF
 • Heb je te maken met instanties, heb je rechters gehad die strepen door jouw leven en dat van jouw kind hebben gezet? Stuur ze de uitnodiging van het symposium, met een link erbij. Een voorbeeld mail staat onderaan.

Wat je ook doet, zullen we afspreken dat je geen rare dingen gaat doen!? Ga niet zwelgen in jouw verdriet. Ga niet stalken, bellen, ruzie maken omdat jij je rottig voelt. Gebruik jouw pijn niet als excuus om je te misdragen want destructief gedrag keert tegen jou en eerlijk gezegd zet je hiermee ook andere verstoten ouders te kakken. Wees groter dan jouw verdriet en pijn. Gebruik de feestdagen als een periode van bezinning en maak een plan. 2019 gaat het jaar zijn dat jij weer omgang hebt met jouw kind. Daar gaan wij elkaar bij helpen en steunen. Goed? Afgesproken?


Voorbeeld mail:

Geachte heer/mevrouw,

Op 25 februari a.s. laten wij vijf hoogleraren en professoren aan het woord, waaronder Dr. Childress (uit de U.S.A.). Vijf wetenschappers die evidence based vanuit hun eigen expertise hun kennis delen op het gebied van het detecteren en oplossingsgericht kunnen handelen met betrekking tot kindermishandeling, specifiek geestelijke kindermishandeling. Geestelijke kindermishandeling vloeit voort uit pathogeen ouderschap, met als resultaat ouderverstoting. Aansluitend een plenaire sessie om tot consensus te komen en een aanzet tot 1 richtlijn om af te rekenen met handelingsverlegenheid en handelingsonbekwaamheid.

Symposium

Onderstaand treft u de uitnodiging aan. Ook al wordt het symposium georganiseerd, gefaciliteerd en ja, zelfs gefinancierd door 3 ouderbelangengroepen, die dag zelf zijn wij uiterst terughoudend en zullen wij niemand bevragen!

Ik verzoek u dringend deel te nemen aan dit symposium en ook beleidmakers en andere directieleden van de diverse te attenderen op dit symposium. Een symposium wat dus voor onder andere u is georganiseerd! Neem deel aan de plenaire discussie, deel uw inzichten. Help ons mee verbindend te zijn.